12. 08. 2014 - 18:47
čo to vlastne je a načo slúži?
Boli Ste už na obhliadke bytu/domu a maklér po Vás chcel občiansky preukaz a podpísať „protokol o obhliadke“? Prekvapilo Vás to? Načo to je? K čomu to slúži? A má právo to po mne chcieť?

Protokol o obhliadke má niekoľko praktických funkcií. Má výhody ako pre makléra, tak i pre predávajúceho.

Ak Ste prišli na obhliadku, podpísali protokol o obhliadke, videli Ste, ale nekúpili, tak je to iba zdrap papiera. Ale, ak by Ste sa rozhodli pre kúpu a dohodli s predávajúcim na cene, a z nejakých príčin by sa Vám nechcela platiť provízia a chceli “ušetriť” dohodnúť sa priamo s majiteľom. Tak maklér má papier, že Vám ON ukázal nehnuteľnosť a má nárok na províziu. Teda ak má s predávajúcim podpísanú dohodu o sprostredkovaní predaja nehnuteľnosti. A mimochodom je asi zbytočné sa vyhnúť plateniu provízie, keď nemusíte už zháňať právny servis, depozit, odovzdanie bytu, prepis energií… maklér Vás už “oddiriguje” má celý prípad pod kontrolou a pomôže Vám

Ak má exkluzívnu zmluvu, tak protokol v podstate ani nepotrebuje pre nárok na províziu, ak by Ste sa rozhodli pre kúpu.

Prečo dá teda podpísať protokol o obhliadke aj vtedy, keď má exkluzívnu zmluvu?

Je tu ešte jedna vec.

Je to prevencia proti tzv. tiperom. Tiperi sú osoby, ktoré chodia po nehnuteľnostiach na “prieskum” a dávajú tip zlodejom.

Pokiaľ nechce podpísať protokol, ktorý Vás k ničomu nezaväzuje (okrem spomínanej provízie), ktorá je započítaná už aj tak v cene nehnuteľnosti a bráni sa aspoň preukázať občianskym preukazom. Tak takáto osoba je prinajmenšom podozrivá.

Je na zváženie, či takéhoto záujemcu pustiť na obhliadku nehnuteľnosti.



Váš tiper realitný maklér

Ing. Jaroslav Studénka
projektyonline.sk
realitná únia
byty-levice.sk
facebook

Všetky banky na jednom mieste

financovanie bývania