11. 08. 2014 - 17:34
rozdiel medzi exkluzívnou a neexkluzívnou zmluvou, aké sú výhody, nevýhody a povinnosti.
Exkluzívna spolupráca. Pri vyslovení slova exkluzívna sa nejednému začínajúcemu maklérovi roztrasie hlas pred predávajúcim. Alebo mu rovno povie, to asi nebudete chcieť :) Nie, ďakujem, ja sa radšej nechcem takto zaviazať, môžete to predávať, ale nechcem sa viazať.

Ale mám super správu. Naučili sme sa nahradiť slovíčko exkluzívna, slovíčkom výhradná. To znie už lepšie a aj začínajúcemu maklérovi pri vyslovení výhradná nezahorkne v hrdle.

Poďme si ale vysvetliť aký je rozdiel.

Povinnosti pre predávajúceho.

Pri neexkluzívnej spolupráci sa zaväzujete predať nehnuteľnosť kupujúcemu, ktorý prvý splní Vaše požiadavky (teda výšku ceny) a zloží zálohu u jedného z realitných maklérov. (Skrátka, kto skôr príde, ten skôr melie).

Pri výhradnej ;) spolupráci sa zaväzujete, že budete predávať iba cez tohto jedného makléra (resp. realitnú kanceláriu).

Ako vyzerá inzercia pri neexkluzívke? Jedna nehnuteľnosť je na inzertných portáloch zbytočne duplicitne, pri lepšom prípade iba 3-4 krát, pri nekontrolovanej inzercii aj cez 20 krát na jednom webe. Jedna nehnuteľnosť tam je inzerovaná s rôznymi cenami (profi makléri si prihádžu, veď možno motyka vystrelí), inzerujú sa rôzne popisy nehnuteľností (pri tých kopírovaniach sa zmenila výmera, poschodie, balkón na loggiu atd.). O kvalite fotografii ani nehovorím. Kopírovaním sa zhoršila ich kvalita, niekde sa inzeruje iba logo RK, alebo fotka z google maps.

Makléri sa o takéto inzercie nezvyknú starať a postupne takéto nehnuteľnosti upadnú do zabudnutia a stanú sa z nich „ležiaky“.

Inzercia pri exkluzívnej spolupráci. Jednotná, majiteľom schválená inzercia na všetkých inzertných portáloch po jednej kópií. Maklér má istotu, že ho konkurenčný maklér nepripraví o obchod a jeho províziu, tak sa nebojí investovať do inzercie navyše a podporiť tak predaj. Či už tzv. TOP-ovaním, alebo zviditeľnením inzerátu nehnuteľnosti. Prípadne inými formami podporiť marketing a prezentáciu nehnuteľnosti.

Takmer všetky Realitné kancelárie dávajú pri exkluzívnych spoluprácach rôzne bonusy pre klienta. Či už v podobe podpory marketingu pri ťažšie predávajúcej nehnuteľnosti, alebo iných administratívnych úkonoch.



Váš výhradný realitný maklér

Ing. Jaroslav Studénka
projektyonline.sk
realitná únia
byty-levice.sk
facebook

Všetky banky na jednom mieste

financovanie bývania